In navolging van het bericht op NU.nl, dat scholen in het primair onderwijs (po) in het schooljaar 2022-2023 eenmalig 7 procent van hun budget voor personeelskosten niet krijgen, is gisteren door de PvdA, GroenLinks (GL) en de SP om opheldering gevraagd van onderwijsminister Dennis Wiersma over het financiële gat van 500 miljoen euro dat hierdoor ontstaat.

De Kamerleden Habtamu de Hoop (PvdA), Lisa Westerveld (GL) en Peter Kwint (SP) hebben gevraagd of minister Wiersma zo spoedig mogelijk kan laten weten of het klopt dat schoolbesturen in het schooljaar 2022-2023 als gevolg van de vereenvoudiging van de bekostiging van het po ongeveer 7,2 procent van de personele bekostiging zelf moeten aanvullen uit hun reserves, wat neerkomt op 500 miljoen euro. Volgens het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) betaalt het ministerie 100 procent van het bedrag waar scholen recht op hebben in kalenderjaar 2023 en is het niet nodig om scholen te compenseren. Echter, zegt Niels Lansbergen, directeur Astrium Onderwijsaccountants, ook in het eerder genoemde artikel, klopt die redenering niet. Omdat vergeten wordt dat het ministerie in 2022 nog deels moet compenseren voor 2021. "Want in de laatste vijf maanden van 2021 hebben scholen, net als ieder jaar, in verhouding wat minder gekregen."

Daarbij willen de Kamerleden van de minister weten welke gevolgen dit heeft op de investeringen in het onderwijs. En dan noemen zij niet alleen de onderwijskwaliteit, maar ook goede ventilatie van schoolgebouwen.

Download de Kamervragen

Astrium Onderwijsaccountants hoopt dat de Kamervragen zorgen voor een (her)nieuwd inzicht bij het Ministerie van OCW. Mogelijk kunnen po-schoolbesturen worden gecompenseerd. Vanzelfsprekend houden wij u op de hoogte van verdere ontwikkelingen op dit onderwerp via onze website, LinkedIn en onze nieuwsbrief.

 

Sorry, this website uses features that your browser doesn’t support. Upgrade to a newer version of Firefox, Chrome, Safari, or Edge and you’ll be all set.